Новини

Засідання творчої групи з підготовки до обласного конкурсу


15 березня 2024 року в режимі онлайн відбулось засідання творчої групи з підготовки до обласного конкурсу фахової майстерності серед здобувачів освіти ЗП(ПТ)О з професії «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів». У заході брали участь: директор НМЦ ПТО у Вінницькій області Дорош В.С., методисти Центру, педагогічні працівники ЗП(ПТ)О, де здійснюється підготовка кваліфікованих робітників за даним напрямом.
Під час засідання творчої групи обговорювались питання порядку та умов проведення конкурсу. Узгоджені конкурсні завдання, критерії їх оцінювання, питання щодо визначення та нагородження переможців конкурсу.

Вебінар про сучасний кабінет охорони праці та БЖД

Відповідно до плану роботи НМЦ ПТО у Вінницькій області 14 березня 2024 року проведено обласний вебінар на тему “Сучасний кабінет з охорони праці та БЖД закладу професійної (професійно – технічної) освіти” для викладачів предмета “Охорона праці” та інженерів  з охорони праці .

Про вимоги до сучасного кабінету інформував методист Мазур В.А. Щодо планування роботи кабінету – завідуюча кабінетом ДПТНЗ “Вінницьке міжрегіональне вище професійне училище” Колісник К.В.

Про комплексне методичне забезпечення з предмета “Охорона праці ” розповів викладач ВХПТУ 5 м.Вінниці Білявський О.Б.

Відкрито реєстрацію на НМТ

14 березня о 09:00 розпочнеться реєстрація для участі в цьогорічному національному мультипредметному тесті (НМТ). Триватиме вона до 11 квітня включно. Український центр оцінювання якості освіти забезпечить реєстрацію в безпаперовій формі. Щоб зареєструватися для участі в НМТ, потенційному вступникові / потенційній вступниці потрібно буде за допомоги спеціального сервісу, розміщеного на вебсайті УЦОЯО, самостійно створити персональний кабінет (зазначити особисті дані: реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, дані документа, що посвідчує особу)  та виконати в ньому такі дії:

  • зазначити реєстраційні дані (контактну інформацію, категорію «випускник поточного року» або «випускник минулих років», указати на потребу створення особливих (спеціальних) умов)вибрати із запропонованих переліків навчальний предмет на вибір і населений пункт в Україні або за кордоном, де він / вона планує проходити НМТ, а також мову складання предметів сертифікаційної роботи;
  • завантажити сканкопії та/або фотокопії реєстраційних документів;
  • надіслати внесену інформацію та копії документів на обробку до регіонального центру оцінювання якості освіти, натиснувши відповідну кнопку в сервісі.

На першому кроці реєстрації, зазначаючи дані документа, що посвідчує особу, зауважуйте, що паспортні документи громадян України, термін дії яких закінчився в період дії воєнного стану, залишаються чинними, тож можна зареєструватися за наявною ІD-карткою.

Також наголосимо, що тим потенційним учасникам / учасницям, які ще не мають / не отримали РНОКПП, варто подбати про його отримання. Адже це найперше, що потрібно буде зазначити під час створення персонального кабінету на сайті УЦОЯО. Тим вступникам / вступницям, у яких виникне сумнів щодо наявності в них документів, що підтверджують достовірність РНОКПП, слід додатково перевірити, чи немає відмітки про РНОКПП в їхньому паспорті громадянина України чи паспорті громадянина України для виїзду за кордон, свідоцтві про народження чи довідці про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи – платника податків і картці платника податків.

На другому кроці реєстрації вступникам / вступницям потрібно буде вказати свою категорію.

Випускник минулих років — особа, яка вже має повну загальну середню освіту, тобто має відповідний документ: свідоцтво про повну загальну середню освіту або атестат. Наприклад, якщо ви навчаєтеся на 3 чи 4 курсі коледжу, але вже маєте документ про освіту, то вибирайте категорію «випускник минулих років», а у відповідному полі завантажуйте саме сканкопію / фотокопію свого свідоцтва про освіту.

Якщо ж ви навчаєтеся  в школі / гімназії / ліцеї або на 1 чи 2 курсі коледжу або закладу професійної (професійно-технічної освіти) і лише цього року здобудете повну загальну середню освіту — указуйте категорію «випускник поточного року» і вибирайте з переліку свій заклад освіти. Вашим документом, що підтверджує інформацію про рівень здобутої освіти, є довідка з місця навчання, у якій має бути зазначено, що ви «завершуєте здобуття повної загальної середньої освіти в (місяць) 2024 року в (назва закладу освіти)».

Багато українських учнів наразі перебуває за кордоном. Тож далі інформація саме для них.

Якщо ви продовжуєте дистанційно навчатися в українському закладі і саме в ньому здобудете цьогоріч повну загальну середню освіту — під час реєстрації не вибирайте категорії  «у закордонному закладі освіти», натомість з переліку виберіть «у закладі освіти України» і завантажте довідку з місця навчання про здобуття освіти у вітчизняному закладі. 

Під час реєстрації вказують, що навчаються в закордонному закладі освіти, лише ті вступники, які саме в закордонному закладі освіти здобудуть цьогоріч повну загальну середню освіту. Якщо ви цьогоріч здобудете середню освіту за кордоном, а не в Україні, — завантажте  копію нотаріально засвідченого перекладу довідки з місця навчання, у якій буде зазначено, що ви «завершуєте здобуття повної загальної середньої освіти в (місяць) 2024 року в (назва закордонного закладу освіти)».

Обов’язковим етапом під час заповнення реєстраційної форми є вибір із запропонованих переліків навчального предмета на вибір, з якого вступник / вступниця  бажає пройти тестування, та населеного пункту в Україні, де він / вона планує перебуватиме в дні проведення НМТ, або населеного пункту за кордоном, де він / вона бажає  пройти НМТ. Цю інформацію буде використано для розподілу учасників за тимчасовими екзаменаційними центрами. Також вступник / вступниця за потреби матиме змогу вибрати мову, якою бажає отримати завдання сертифікаційної роботи з математики, та/або історії України, та/або біології, та/або географії, та/або фізики, та/або хімії.

Нагадаємо, що вступник / вступниця виконуватиме сертифікаційну роботу НМТ в один день у два етапи, кожен з яких триватиме по 120 хвилин, з перервою у 20 хвилин після першого етапу.

Сертифікаційна робота НМТ міститиме завдання з чотирьох навчальних предметів: обов’язкових — українська мова, математика та історія України, і на вибір — українська література, або іноземна мова (англійська, іспанська, німецька, французька), або біологія, або фізика, або хімія, або географія.

Зважте на те, що навчальні предмети, які увійшли до обов’язкових, будуть автоматично зазначені в сервісі реєстрації, тож із запропонованого переліку потрібно буде вказати лише один з предметів на вибір. Реєстрація для проходження тестування з меншої або більшої кількості предметів неможлива.

Третім кроком реєстрації за допомогою спеціального сервісу є завантаження в персональному кабінеті копій документів.

Відповідно до внесених реєстраційних даних програма автоматично визначає перелік документів для завантаження. Проте слід пам’ятати про обов’язкові документи, без яких неможливо зареєструватися.

Отже, під час реєстрації на НМТ вам точно потрібно завантажити сканкопії та/або фотокопії:

паспортного документа або іншого документа, що посвідчує особу, на підставі якого здійснюється реєстрація для участі в НМТ;

документа, що підтверджує інформацію про освіту: довідки з місця навчання, яка підтверджує, що особа завершує здобуття повної загальної середньої освіти у 2024 році (для цьогорічних випускників), або свідоцтва про повну загальну середню освіту (для випускників минулих років);

документа, що підтверджує внесену інформацію про  реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП): картки платника податків або паспорта громадянина України, до якого внесено дані про РНОКПП.

Інформаційні матеріали щодо реєстрації можна завантажити у форматі PDF.

За потреби вступник / вступниця має також додати копії:

  • свідоцтва про зміну імені, та/або свідоцтва про шлюб, та/або свідоцтва про розірвання шлюбу (для осіб, у документах яких є розбіжності в персональних даних);
  • медичного висновку про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього оцінювання за формою первинної облікової документації № 086-3/о «Медичний висновок про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього незалежного оцінювання», затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900 (для осіб з особливими освітніми потребами);
  • нотаріально засвідченого перекладу українською мовою документів, наданих для реєстрації (для осіб, які подають документи, оформлені іноземною мовою);
  • документа, що підтверджує причину невнесення інформації про РНОКПП (для осіб, які відмовилися від прийняття РНОКПП та мають відповідну відмітку в паспорті, або іноземців, не зареєстрованих в Україні як платники податків);
  • документа, що підтверджує причину, яка унеможливлює участь в основних сесіях НМТ  (для осіб, які не можуть пройти НМТ під час основної сесії).

Звертаємо особливу увагу на те, що в разі ненадання тих чи тих копій документів або надання копій, що не відповідають вимогам, вступнику / вступниці буде відмовлено в реєстрації.

Після надсилання на обробку реєстраційних даних і документів рекомендуємо переглядати інформацію в персональному кабінеті.  Якщо замість повідомлення про успішну реєстрацію і можливість сформувати сертифікат буде повідомлення про потребу виправити недоліки, необхідно якнайшвидше це зробити. Перелік недоліків буде зазначено в самому повідомленні (надання недостовірної інформації, ненадання копій документів або надання копій документів, які не відповідають вимогам законодавства, неможливість створення особливих (спеціальних) умов для проходження НМТ, зазначених у медичному висновку).

Виправити й повторно надіслати все на перевірку до регіонального центру можна до 15 квітня.

Радимо не зволікати з реєстрацією, аби мати час для того, щоб усунути недоліки чи внести потрібні зміни.

До 15 квітня в персональному кабінеті можна буде вносити зміни щодо такого:

  • навчальний предмет на вибір, з якого вступник / вступниця бажає пройти тестування;
  • населений пункт в Україні або за кордоном, де вступник / вступниця перебуватиме в дні проведення НМТ;
  • інформація про потребу в проходженні НМТ під час додаткових сесій.

Вступники / вступниці, які мають намір пройти НМТ, але не можуть зареєструватися в установленому порядку, повинні в межах часу, відведеного для реєстрації, особисто звернутися до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти за місцем проживання (перебування).

У разі потреби за консультацією та/або технічною допомогою з питань реєстрації вступник / вступниця може звернутися до пункту реєстрації.

У разі отримання від регіонального центру відмови в реєстрації для участі в НМТ вступник / вступниця може оскаржити рішення регіонального центру. Для цього необхідно подати до Українського центру апеляційну заяву щодо відмови в реєстрації для участі в НМТ.

Заява щодо відмови в реєстрації має бути засвідчена особистим підписом заявника та подаватися разом з копією витягу з протоколу засідання регламентної комісії щодо відмови в реєстрації.

Надіслати документи на адресу електронної пошти Українського центру потрібно не пізніше ніж через десять календарних днів з дня завершення відповідного періоду реєстрації (датою подання заяви вважається дата надсилання вхідного листа, зафіксована в електронній скриньці Українського центру). 

Апеляційна комісія розгляне заяву протягом п’яти робочих днів з урахуванням дня її надходження, а про результати її розгляду повідомить упродовж трьох робочих днів із дня ухвалення відповідного рішення. Відповідну інформацію у вигляді витягу з протоколу буде надіслано на електронну адресу, зазначену в заяві.

210 літ – лише подих вічності: Шевченко, чий голос лунає крізь століття

9 березня 2024 року світ відзначатиме 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка – видатного українського поета, художника, борця за свободу. Це знаменна дата, яка дає нам можливість згадати про велич Тараса Шевченка, адже його творчість стала невід’ємною частиною української культури та ідентичності.

Твори  Тараса Шевченка перекладені 147 мовами світу, а його вплив відчувається у творчості багатьох поетів світу. Відзначення ювілею Шевченка – це не лише можливість згадати про його велич, але й шанс для нових креативних проєктів.

З нагоди ювілею Міністерство культури та інформаційної політики України затвердило план заходів, які пройдуть по всій країні. Програма передбачає низку культурних, мистецьких та інформаційних заходів як в Україні, так і за її межами. У рамках цих заходів:

  • проведення культурно-мистецького заходу з урочистого нагородження лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка;
    • проведення фестивалю “Мистецька академія “Шевченко — шлях до Перемоги” у м. Каневі;
    • організацію та проведення тематичних заходів (фестивалів, майстер-класів, лекцій, читань, літературних вечорів, вистав і концертних програм, засідань за круглим столом, науково-практичних конференцій, семінарів, ретроспективних кінопоказів), присвячених 210-річчю від дня народження Тараса Шевченка;
    • проведення закордонними дипломатичними установами України заходів, присвячених 210-річчю від дня народження Тараса Шевченка, залучивши до участі представників української діаспори та осіб, які тимчасово перебувають за межами України у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України
    • підготовку та публікацію книжкових видань: “Кобзар”, “Шевченкіана Юрія Меженка”, тематичний ілюстрований том “Шевченківська енциклопедія: місця перебування та інші топоніми”
    • надання підтримки з організації та проведення кінофестивалів, кінопрем’єр щодо промоції 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка, зокрема показу фільмів “Тарас. Повернення” і “Кобзар. Історія однієї книги” під час всесвітнього кіномарафону “Cinemaid Ukraine Charity Film Marathon”
    • розроблення моделей інформаційних продуктів, зокрема графічного характеру, для планування, організації та реалізації інформаційної кампанії на тему “Відзначення 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка”
    • сприяння широкому висвітленню заходів із підготовки та відзначення 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка

Шевченко – це безсмертний голос України, що лунає крізь століття. Нехай же слова Великого Кобзаря завжди звучать у наших серцях, дають нам силу та віру в Перемогу!

З ювілеєм, Кобзарю!

Проєкт USAID «Розвиток трудового потенціалу України»

Із початком повномасштабного вторгнення Україна зазнала катастрофічних руйнувань усіх видів інфраструктури та виробничих об’єктів. Тисячі громадян України залишилися без можливості працювати, утримувати себе та свої сім’ї, бо були вимушені мігрувати.

В умовах сьогодення потрібно приймати важливі рішення та змінювати звичні принципи підготовки кадрів, аби якнайшвидше змінити ситуацію на краще та знизити рівень безробіття в Україні.

Проєкт «Розвиток трудового потенціалу для України», за сприяння  USAID, націлений на поступове відновлення ринку праці та надання населенню нових кар’єрних можливостей. Пріоритетними напрямами є: агровиробництво та агроперевезення, будівництво, машинобудування, виробництво, обслуговування. 

З цією метою в нашому регіоні розповсюджувалися інформаційні банери про проєкт USAID, де, зокрема, мова йде про підготовку за короткотривалими програмами. Такі банери були розміщені в місцях перебування внутрішньо переміщених осіб, у Вінницькій філії Вінницького обласного центру зайнятості та в гуртожитках ЗП(ПТ)О м. Вінниці: ДПТНЗ «Вінницьке міжрегіональне вище професійне училище», ДНЗ «Вище професійне училище № 7 м. Вінниці», ДНЗ «ЦПТО № 1 м. Вінниці» та ДНЗ «Вінницький ЦПТО технологій та дизайну». 

Обласний воркшоп з підготовки та проведення атестації керівних кадрів та педагогічних працівників ЗП(ПТ)О

27.02.2024 року відбулась робоча онлайн-зустріч з методистами та заступниками директорів з питань атестації керівних та  педагогічних кадрів ЗП(ПТ)О з таких питань:

1. Організація та проведення атестації керівників ЗП(ПТ)О;

2. Організація та проведення атестації педагогічних працівників ЗП(ПТ)О;

3. Заповнення документації.

Тренінг «Проєкти Erasmus+: пріоритети, формування проєктних заявок, логіко-структурний підхід»

22 – 23 лютого 2024 року, пройшов дводенний тренінг для представників закладів професійної освіти «Проєкти Erasmus+: пріоритети, формування проєктних заявок, логіко-структурний підхід». Вінницьку область представили методист Навчально-методичного центру у Вінницькій області Ткачук Ганна Едуардівна та методист ДНЗ «Центр професійно-технічної освіти №1 м.Вінниці» Краснова Алла Василівна.

Тренінг організовано Національним Еразмус+ офіс в Україні спільно з Міністерством освіти і науки України та Folkuniversitetet (Швеція).

Під час тренінгу учасники отримали глибокі знання та практичні навички, які допоможуть успішно створювати та реалізовувати проєкти Erasmus+, сприяючи розвитку закладів професійної (професійно-технічної) освіти Вінницької області.

З матеріалами тренінгу можна ознайомитись за посиланням

#ErasmusPlus #ErasmusUA #StandWithUkraine #ErasmusJointForcesUA

Цикл тренінгів для працівників психологічної служби

Цикл тренінгів для працівників психологічної служби

Цілком зрозуміло, що переживання учасниками освітнього процесу подій жахіття, входження і тривале перебування в стані стресу, вияв тривожності в поведінкових і фізіологічних проявах вимагає професійно – психологічної допомоги. Саме тому одним із важливих пріоритетів в діяльності є забезпечення психологічної стійкості учасників освітнього процесу, які страждають від російської воєнної агресії.

12.02.2024 р. на базі Вінницького обласного молодіжного центру “Квадрат” відбувся фінальний цикл тренінгів на тему: «Психогігієна синдрому професійного вигорання у практичних психологів та соціальних педагогів ЗП(ПТ)О», по завершенню якого всім учасникам вручено сертифікати, що свідчать про отримання теоретичних знань та практичних вмінь із зазначеної тематики.

Зважаючи на виклики сьогодення, воєнний стан, реформи в освітній галузі та зміни свідомості кожного громадянина, підвищувати резильєнтність, потрібно усім громадянам, незалежно від того, ким вони працюють і які посади обіймають.

«Skills4Business Ukraine: Підтримка розвитку навичок підприємництва

Представники Центру: Лілія Мусій, Ганна Ткачук та Алла Гордійчук взяли участь у
ІІ Регіональній навчально-практичній конференції «Skills4Business Ukraine: Підтримка розвитку навичок підприємництва» від Junior Achievement Ukrain, яка відбулась 8 лютого 2024 року у м.Львів.

Основною метою заходу є обговорення питань пов’язаних із розвитком підприємницьких навичок серед студентів закладів професійної освіти та заснування власної справи дорослими, з особливою увагою на жіночому підприємництві.

Психогігієна синдрому професійного вигорання

Не зупиняючись на досягнутому, і далі працюємо над питанням щодо запобігання професійного вигорання та підвищення резильєнтності у працівників психологічної служби ЗП(ПТ)О.

07.02.2024 р. Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Вінницькій області спільно з Чеською гуманітарною організацією «Людина в біді», на базі Вінницького обласного молодіжного центру “Квадрат” відбувся ІІ етап циклу тренінгів на тему: «Психогігієна синдрому професійного вигорання у практичних психологів та соціальних педагогів ЗП(ПТ)О».