Місяць: Червень 2024

Психологічна підтримка людей, які постраждали від війни

Поклик допомагати людям об’єднав у столиці понад 30 учасників та учасниць із різних регіонів України – кваліфікованих фахівців. Представником від НМЦ ПТО у Вінницькій області була Лілія Короленко, яка успішно опанувала усі три частини тренінг-курсу з психологічної підтримки людей, які постраждали від війни, та отримала відповідний сертифікат.

Впродовж даного навчання учасники та учасниці аналізували принципи мобілізації, реінтеграції і возз’єднання громади, відтворювали модель громади у симуляційних вправах: випробовували себе в ролі старости селищної ради, лідера громади, дізнавались, які види людських ресурсів можна мобілізувати для підтримки громади.

Тренерки вчили учасників застосовувати мультидисциплінарний підхід у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Для засвоєння матеріалу виконували практичну вправу “Кейс-менеджмент у сфері ПЗПСП”.

Зокрема, під час тренінгу відбулася практика в малих групах над темами: “Вирішення проблем”, “Заохочення до позитивної діяльності”, “Конструктивне мислення”, а також із використанням бланку “Матриця”.

Змістовним вийшов блок практик роботи у надзвичайних ситуаціях. Учасники генерували індивідуальний досвід та командне мислення під час роботи в групах, закцентували увагу на  цінності консолідації зусиль та дій у надзвичайних ситуаціях.

Детально розглядали поняття кризової інтервенції, говорили про межі та кордони втручання фахівців.

В результаті – кожен учасник не лише отримав багато нової теоретичної інформації, а й насичену програму для практичної роботи в парах та в командах.

Захід проводився в рамках проєкту “Розбудова миру та подолання конфліктів в Україні – Крок вперед” за фінансової підтримки Institut für Auslandsbeziehungen (IFA) з використанням ресурсів Міністерства Закордонних Справ Німеччини.

Підсумки обласного конкурсу «Педагогічний дебют»

З метою виявлення та розвитку творчого потенціалу педагогів-початківців, стимулювання їхньої творчої активності, поширення передового педагогічного досвіду та підняття престижу педагогічної професії протягом березня-травня 2024 року було проведено конкурс «Педагогічний дебют» серед педагогів-початківців закладів професійної (професійно-технічної) освіти Вінниччини.

Переможцями конкурсу стали наступні педагогічні працівники:

В номінації 1. Сучасний урок:

І місце:

  • Байда Анастасія Геннадіївна, викладач ДПТНЗ «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг»;

ІІ місце:

  • Деркач Анна Миколаївна, викладач ДПТНЗ “Вінницьке міжрегіональне вище професійне училище”;
  • Подуфалова Марина Анатоліївна, викладач Комаргородського вищого професійного училища;

ІІІ місце:

  • Джевага Олег Андрійович, викладач Вищого професійного училища №41 м. Тульчина;
  • Топчій Анна Віталіївна, викладач Вищого професійного училища №11 м.Вінниці;

В номінації 2. Моя педагогічна ідея:

І місце:

  • Івахненко Надія Василівна, викладач Теплицького професійного аграрного ліцею Вінницької області;

ІІ місце:

  • Бричанський Артур Олегович, викладач Вищого художнього професійно-технічного училища № 5 м.Вінниці;

за зайняте ІІІ місце:

  • Зубчук Катерина Анатоліївна, викладач ДНЗ “Гущинецьке вище професійне училище”;

В номінації 3. У позаурочний час:

І місце:

  • Бахіна Альона Володимирівна, педагогічний працівник ДПТНЗ «Хмільницький аграрний центр професійно-технічної освіти»;

ІІ місце:

  • Денисюк Галина Юріївна, викладач Заболотненського вищого професійного училища №31 ім. Д. К. Заболотного;

ІІІ місце:

  • Огороднійчук Дарина Ігорівна, викладач ДПТНЗ “Козятинське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту”;
  • Гавриленку Дмитру Анатолійовичу, викладача ДНЗ “Немирівський професійний ліцей”.

Про підсумки обласного конкурсу на кращу організацію роботи кабінетів охорони праці та БЖД закладів професійної (професійно-технічної) освіти

НМЦ ПТО у Вінницькій області за сприяння Департаменту гуманітарної політики ОВА проведено обласний конкурс на кращу організацію роботи кабінетів охорони праці та БЖД закладів професійної (професійно-технічної )освіти.  

Дипломом І ступеня нагороджується колектив ДПТНЗ “Вінницьке міжрегіональне вище професійне училище”

Дипломом ІІ ступеня колектив – ВХПТУ №5 м. Вінниці.

Третє місце розділили: ДПТНЗ “Жмеринське вище професійне училище”, ДПТНЗ “Козятинське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту ” та ДПТНЗ “Хмільницький аграрний ЦПТО”.

Визначено дві номінації: Зозівський професійний аграрний ліцей та Теплицький професійний аграрний ліцей Вінницької області.

Директор Василь ДОРОШ та методист Вячеслав МАЗУР вручили подяки за об’єктивне оцінювання конкурсу членам журі:

Юрію КОСТЮКУ(викладачеві предмета “Охорона праці” Вінницького  технічного фахового коледжу) та Григорію ПШОНКУ(інженеру з охорони праці Вінницького транспортного фахового коледжу).

Обласний вебінар на тему: «Електронний освітній ресурс як засіб забезпечення модернізації освітнього процесу»

4 червня 2024 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Вінницькій області проведено обласний вебінар «Електронний освітній ресурс як засіб забезпечення модернізації освітнього процесу».

Захід пройшов у вигляді презентації кращих робіт щорічного обласного конкурсу «Електронний освітній ресурс як засіб ефективної організації  освітнього процесу» серед педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти Вінницької області.

Модератори заходу Стецюк Надія Петрівна та Ткачук Ганна Едуардівна підвели підсумки конкурсу, який проходив у рамках діяльності Творчої педагогічної лабораторії.

Перед учасниками вебінару виступив Кобися Володимир Михайлович, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри інноваційних та інформаційних технологій Навчально-наукового інституту педагогіки, психології, підготовки фахівців вищої кваліфікації Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського з темою «Використання цифрових технологій для підвищення ефективності електронних освітніх ресурсів».

Педагоги закладів професійної (професійно-технічної освіти» Вінниччини презентували свої конкурсні роботи, зокрема:

Куленко Тетяна Володимирівна, викладач математики Державного професійно-технічного навчального закладу «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг», презентувала виступ на тему «Використання онлайн-інструментів для створення електронних освітніх ресурсів з предмета «Математика».

Міськова Маргарита Георгіївна, методист Державного професійно-технічного навчального закладу «Козятинське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту» розповіла про практичний досвід використання інтерактивних плакатів для підготовки здобувачів освіти-залізничників.

Бондарчук Ольга Сергіївна, майстер виробничого навчання Державного професійно-технічного навчального закладу «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг», представила виступ на тему «Використання онлайн-сервісів для розміщення матеріалів навчального призначення з виробничого навчання за професією «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення».

Лазарчук Наталія В’ячеславівна, викладач спеціальних предметів Державного професійно-технічного навчального закладу «Козятинське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту», розповіла про використання е-посібників для організації змішаного навчання здобувачів освіти за професією «Кухар».

Топчій Анна Віталіївна, викладач хімії та біології Вищого професійного училища №11 м. Вінниці, виступила з презентацією на тему «Електронний освітній ресурс навчального призначення з хімії як складова освітнього процесу».

Ковальчук Наталія Миколаївна, викладач української мови та літератури, англійської мови Державного навчального закладу «Гущинецьке вище професійне училище», розповіла простворення та використання електронного освітнього ресурсу у вигляді інтерактивного плакату на уроках словесності.

Цекот Олена Михайлівна, викладач спеціальних предметів Державного навчального закладу «Вище професійне училище №7 м. Вінниці», поділилась досвідом використання електронних посібників при вивченні спеціального предмету «Конструювання одягу».

Шаповалова Наталія Василівна, майстер виробничого навчання Державного навчального закладу «Вище професійне училище №7 м. Вінниці», виступила на тему «Використання сервісу Google Sites для створення електронного освітнього ресурсу при підготовці кваліфікованих робітників за професією «Штукатур».

Насіковський Микола Вікторович, викладач спеціальних предметів Державного професійно-технічного навчального закладу «Мазурівський аграрний центр професійно-технічної освіти», поділивсядосвідом використання електронного освітнього ресурсу «Інтерактивні робочі аркуші» з предмета «Трактори».

Костельна Світлана Петрівна, викладач спеціальних предметів Державного професійно-технічного навчального закладу «Мазурівський аграрний центр професійно-технічної освіти», виступила з доповіддю на тему «Використання електронних освітніх ресурсів у процесі викладання спеціальних предметів за професією «Кухар; кондитер; пекар».

Гулик Інна Олександрівна, викладач математики Державного професійно-технічного навчального закладу «Жмеринське вище професійне училище», представила досвід роботи з використання відео контенту на уроках математики для навчання учнів Жмеринського ВПУ у військовий час.

Западинський Олександр Анатолійович, майстер виробничого навчання Державного професійно-технічного навчального закладу «Жмеринське вище професійне училище», ознайомив присутніх з темою «Використання платформи YouTube для активізації навчальної  діяльності здобувачів освіти».

Похолюк Ірина Леонідівна, викладач спеціальних предметів Державного навчального закладу «Браїлівський професійний ліцей», розкрила тему «Використання онлайн-інструментів при розробці електронного освітнього ресурсу з предмета «Професійна етика та основи психології».

Проведений вебінар сприяв кращому зрозумінню потенціалу електронних освітніх ресурсів та мотивував педагогів почати використовувати їх у своїй роботі.

Про онлайн-нараду курсу «Демократія: ідеї на практиці»

03 червня 2024 року  з метою поширення досвіду застосування курсу «Демократія: ідеї на практиці» серед закладів професійної (професійно-технічної) освіти проведено онлайн-нараду Директоратом МОН України та IFES.

У рамках програми у 2022 – 2023 роках 35 представників ЗП(ПТ)О та навчально-методичних (науково-методичних) центрів (кабінетів) професійно-технічної освіти пройшли навчання для тренерів курсу та отримали відповідні сертифікати.

Даний  курс пілотується у 22 закладах професійної (професійно-технічної) освіти.

В травні 2024 року в м. Вінниці у рамках програми ще 19 представників закладів професійної (професійно-технічної) освіти та НМЦ ПТО з різних куточків України  розпочали І етап навчання для тренерів курсу.

За підтримки Департаменту гуманітарної політики ОДА в  нараді взяли участь директор НМЦ ПТО у Вінницькій області Василь ДОРОШ та   методист Вячеслав МАЗУР, а також директори пілотних закладів освіти.